Van afval tot armband-
Hoe werkt dat?


1. Troep verzamelen

Sieraden maken van afval begint met het materiaal. Het strand is een goede plek om gericht te zoeken. Hier is namelijk veel aangespoeld touw te vinden. Op straat ligt ook wel eens iets bruikbaars. Bij twijfel, wel doen! Als je er later achter komt dat je iets heb opgeraapt waar je niets mee kunt, is er in ieder geval weer een stukje minder zwerfafval op de wereld. Vergeet ook vooral je eigen afval niet met andere ogen te bekijken voordat je het in de vuilnisbak gooit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan plastic tasjes, blikjes en dopjes.


2. Schoonmaken

Maak je vondsten schoon. Je weet tenslotte nooit hoe lang het al op straat heeft gelegen en wat er mee is gebeurd. Met heet water en een beetje afwasmiddel spoel je alle viezigheid er af. Doordat het materiaal nu schoon is en je er mee bezig bent, zul je er ook meer potentie in gaan zien. Nog steeds geen idee wat je er mee kunt maken? Leg het even weg. Misschien dat je het nog ergens anders voor kunt gebruiken of dat het idee later komt.


3. Creëren

Upcycling, een nieuwe functie geven aan oude materialen, is best hip. Op instagram en instagram is er daardoor genoeg inspiratie op te doen. Je kunt ook proberen een sieraad wat van nieuw materiaal is gemaakt, na te maken met je gerecyclede spullen. Omdat elk materiaal anders is, zal het eindresultaat vaak niet precies uitpakken zoals je het in je hoofd had. Dit geeft niks, door te improviseren ontstaan de leukste ideeën. Experimenteer met knooptechnieken, sluitingen, verf, lijm, en gooi al je creativiteit in de strijd. En dan kan het zomaar gebeuren dat iets wat zo waardeloos leek, ineens een geweldig sieraad is geworden!

 

Heb je het onder de knie? Laat het weten! Misschien dat we samen kunnen werken. Op deze manier kunnen we een grotere collectie aanbieden en zo een grotere duurzame impact maken!