Over Van Straat

De upcycled sieraden en haarbanden van Van Straat ontstonden tijdens een reis. De oprichtster van het merk en haar vriend trokken 1,5 jaar met hun geliefde camper rond. Met een minimaal budget, zonder verplichtingen en ver weg van de maatschappij waar zij zo aan gewend waren, werden er een aantal dingen duidelijk. Dat nieuwe spullen een (overbodige) luxe zijn die je niet gelukkiger maken bijvoorbeeld. Dat je heel veel kunt repareren en creëren door middel van wat je al hebt, zelfs als al je bezittingen in een camper passen. En dat een fulltime kantoorbaan voor altijd tot het verleden zou behoren...

De eerste upcycled sieraden waren armbandjes van stukken touw die op het strand waren aangespoeld. Door bezig te zijn met dit ´upcycle-proces´, werden andere afvalproducten ook met andere ogen bekeken. Alles wat op straat lag maar ook eigen afval werd ineens potentieel knutsel-materiaal. Door hier veel mee te experimenteren en te leren van andere reizigers, ontstonden er steeds meer manieren om materialen een tweede leven te geven.

Upcycling 

Nieuwe producten worden gemaakt op basis van een ontwerp waarbij de juiste materialen worden gekozen. Bij de upcycled sieraden en haarbanden van Van Straat (en bij upcycling in het algemeen) is dit juist andersom. Op basis van het materiaal wat er gevonden is, wordt het ontwerp gemaakt. De sieraden en haarbanden hebben dus altijd een 'afval- product' als basis. Soms wordt dit aangevuld met bijvoorbeeld tweedehands kraaltjes of gerecycled naaigaren. In de webshop kun je precies zien waar je favoriete armbandje of haarband van gemaakt is.

Uniek

Omdat de sieraden en haarbanden gemaakt worden van materiaal dat toevallig beschikbaar is, is de oplage beperkt. Soms kunnen er van een stuk aangespoeld vissersnet tien redelijk identieke armbandjes gemaakt worden maar daarna moet er weer materiaal verzameld worden en begint het ontwerpproces opnieuw. Voor alles wat je in de webshop van Van Straat ziet, geldt dus: op=op!  

Duurzaam kado

Alle ge-upcyclede producten worden geleverd met een QR code op biologisch afbreekbaar groeipapier. Zo kan diegene aan wie je het kado doet, ook achterhalen welke materialen er gered zijn uit de natuur of van de verbrandingsoven.

Als het groeipapier gepland wordt, groeien er bloemen die bijen en vlinders aantrekken. Dit maakt het een super duurzaam kado met alleen maar positieve impact op onze aarde!  

IMG_20170401_123305_747


Mijn naam is Astrid


En ik ben een recycle freak. Op straat buk ik regelmatig om iets op te rapen en strandjutten is een hobby van me. Niet omdat ik het nou zou leuk vind om rotzooi op te slaan in mijn huis maar omdat ik er blij van word als een afgedankt product verandert in iets moois. Met dat proces kan ik uren of zelfs dagen achter elkaar bezig zijn.