Over de upcycled sieraden van Van StraatDe upcycled sieraden van Van Straat ontstonden tijdens een reis. De oprichtster van het merk en haar vriend trokken 1,5 jaar met hun geliefde camper rond. Met een minimaal budget, zonder verplichtingen en ver weg van de maatschappij waar zij zo aan gewend waren, werden er een aantal dingen duidelijk. Dat nieuwe spullen een (overbodige) luxe zijn die je niet gelukkiger maken bijvoorbeeld. Dat je heel veel kunt repareren en creëren door middel van wat je al hebt, zelfs als al je bezittingen in een camper passen. En dat een fulltime kantoorbaan voor altijd tot het verleden zou behoren...

De eerste upcycled sieraden waren armbandjes van stukken touw die op het strand waren aangespoeld. Door bezig te zijn met dit ´upcycle-proces´, werden andere afvalproducten ook met andere ogen bekeken. Alles wat op straat lag maar ook eigen afval werd ineens potentieel knutsel-materiaal. Door hier veel mee te experimenteren en te leren van andere reizigers, ontstonden er steeds meer manieren om materialen een tweede leven te geven.

Nieuwe producten worden gemaakt op baisis van een ontwerp waarbij de juiste materialen worden gekozen. Bij de upcycled sieraden van Van Straat is dit juist andersom. Die worden gemaakt op basis van het materiaal. Het experimenteren en leren is dus niet gestopt. Voor elk gevonden stukje touw, afgedankt kledingstuk of verpakking wordt tenslotte een nieuwe vorm bedacht. De sieraden hebben dus altijd een afval- product als basis. Soms wordt dit aangevuld met bijvoorbeeld een tweedehands sluiting en pas als het niet anders kan worden er nieuwe materialen gebruikt. De ingrediënten worden er altijd bij vermeld.

IMG_20170401_123305_747


Mijn naam is Astrid


En ik ben een recycle freak. Op straat buk ik regelmatig om iets op te rapen en strandjutten is een hobby van me. Niet omdat ik het nou zou leuk vind om rotzooi op te slaan in mijn huis maar omdat ik er blij van word als een afgedankt product verandert in iets moois. Met dat proces kan ik uren of zelfs dagen achter elkaar bezig zijn.
 

Maak je ook graag mooie dingen van afval? Dan weet je vast dat dit veel tijd kost. Wil je samen werken? Dan kunnen we een grotere collectie aanbieden en zo een grotere duurzame impact maken!