Upcycling

Er zijn al zo veel spullen en materialen op de wereld. Waarom zouden we daar geen gebruik van maken als we iets nieuws willen?
Alles kan mooi zijn. Je moet het er soms alleen nog even uit halen. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is creativiteit en liefde. Voor de 'troep' en voor onze aarde.

Wat is upcycling?

Upcycling is het proces waarbij afvalproducten een nieuwe functie krijgen. Door dit creatieve hergebruik wordt er weer waarde gegeven aan producten of materialen die in eerste instantie 'nutteloos' leken. Upcycling is dus eigenlijk dubbel duurzaam; er worden spullen uit de vuilnis-cyclus gehaald en er hoeven geen nieuwe materialen geproduceerd te worden voor het nieuwe product!
Het doel van upcycling is het verminderen van afval, het behouden van grondstoffen en het creëren van unieke producten.

Aspecten van upcycling

Enkele belangrijke aspecten van upcycling zijn:

Creativiteit

Upcycling houdt vaak in dat je je creativiteit gebruikt om afgedankte of ongebruikte items om te toveren tot iets nieuws en bruikbaars. Dit kan heel simpel zijn, zoals het repareren van een stoel met een schroef die je nog hebt liggen of ongebruikelijk en out of the box.

Duurzaamheid

Upcycling helpt de behoefte aan nieuwe grondstoffen te verminderen en vermindert de hoeveelheid afval die in stortplaatsen terechtkomt, wat beter is voor het milieu.

Maatwerk

Ge-upcyclede items zijn doorgaans uniek en kunnen worden aangepast aan de specifieke behoeften of voorkeuren van het individu of de maker.

Vindingrijkheid

Upcycling stimuleert vindingrijkheid en een doe-het-zelf mentaliteit. Oplossingen vinden om materialen te hergebruiken, zorgt ervoor dat je overal potentie in gaat zien.

En recycling dan?

Recycling is afval terugbrengen naar de oude staat. Van ingezameld plastic wordt weer ´nieuw´ plastic gemaakt, van oud papier wordt weer papier gemaakt wat opnieuw te gebruiken is. Dit wordt ook wel down-cycling genoemd omdat elke keer dat bijvoorbeeld dit plastic of papier gerycled wordt, de kwaliteit minder wordt. Een beetje een negatieve benaming gezien het alternatief; verbranden. Want we kunnen natuurlijk niet alles upcyclen. Voordat iets netjes in de daarvoor bestemde afval container verdwijnt, kijken of er nog nieuw leven in te blazen is, dat is stap 1 voor upcycling.

Een andere manier van kijken

Iedereen kan upcyclen. Het belangrijkste wat je hiervoor nodig hebt, is een andere kijk op ´afval´. Als je alles kunt bekijken met de overtuiging dat het iets moois kan worden, hoef je er alleen nog wat tijd en creativiteit in te steken. Zelf niet zo veel inspiratie? Er zijn gelukkig steeds meer mensen die met upcycling bezig zijn en hun creaties graag met je delen. Op Pinterest en Instagram kun je bijvoorbeeld inspiratie opdoen.

Noodzaak

De hoeveelheid afval die we als mens produceren blijft maar groeien en is nauwelijks meer te verwerken. Met als gevolg bijvoorbeeld de plasticsoep en bergen afgedankt textiel in Afrika. Het is heel makkelijk om als consument achterover te leunen en de schuld bij bedrijven en overheden neer te leggen. Maar de oplossing ligt voor een groot gedeelte bij ons zelf: Stoppen met het kopen van nieuwe spullen en kleding. Er is al meer dan genoeg.