Upcycling

Wat is upcycling?
Upcycling is het proces waarbij afvalproducten een nieuwe functie krijgen. Door dit creatieve hergebruik wordt er weer waarde gegeven aan producten of materialen die in eerste instantie 'nutteloos' leken. Upcycling is dus eigenlijk dubbel duurzaam; er worden spullen uit de vuilnis-cyclus gehaald en er hoeven geen nieuwe materialen geproduceerd te worden voor jouw nieuwe product!
En recycling dan?
Recycling is afval terugbrengen naar de oude staat. Van ingezameld plastic wordt weer ´nieuw´ plastic gemaakt, van oud papier wordt weer papier gemaakt wat opnieuw te gebruiken is. Dit wordt ook wel down-cycling genoemd omdat elke keer dat bijvoorbeeld dit plastic of papier gerycled wordt, de kwaliteit minder wordt. Een beetje een negatieve benaming gezien het alternatief; verbranden. Want we kunnen natuurlijk niet alles upcyclen. Voordat iets netjes in de daarvoor bestemde afval container verdwijnt, kijken of er nog nieuw leven in te blazen is, dat is stap 1 voor upcycling.
Een andere manier van kijken
Iedereen kan upcyclen. Het belangrijkste wat je hiervoor nodig hebt, is een andere kijk op ´afval´. Als je alles kunt bekijken met de overtuiging dat het iets moois kan worden, hoef je er alleen nog wat tijd en creativiteit in te steken. Zelf niet zo veel inspiratie? Er zijn gelukkig steeds meer mensen die met upcycling bezig zijn en hun creaties graag met je delen. Op Pinterest en Instagram kun je bijvoorbeeld inspiratie opdoen.