De verleiding van koopjes

In mijn tienerjaren was shoppen een van mijn favoriete bezigheden. Mijn kledingkasten puilden uit en de schoenenkast was voor 80 procent mijn eigendom. Gezien het formaat van de kast en het feit dat ik deze deelde met mijn ouders en drie zussen, ging die 80 procent over een behoorlijk aantal schoenen. Na een zoveelste aankoop werd ik door mijn moeder dan ook regelmatig op de jeukende shop- vingers getikt. Dit was voor mij de reden om mijn schoenencollectie in het geheim uit te breiden in mijn auto. Toen ik na mijn studie een jaar uit een backpack had geleefd, had ik de drang naar nieuwe spullen onder controle. En nu ik meer dan een jaar in een camper heb gewoond, is de shop- behoefte helemaal verdwenen.

Helemaal zen in mijn minimalisme word ik nu toch weer op de proef gesteld. Volgens mij zijn nieuwe spullen nog nooit zo goedkoop geweest. Elke dag word ik verleid door prijsvechters om nieuwe spullen te kopen. Laatst ging ik bij de Action naar binnen voor wasmiddel en ik kwam naar buiten met lippenstift. Terwijl ik nooit lippenstift draag! Blijkbaar kon ik de verleiding van de idioot lage prijs niet weerstaan. Het schijnt dat het ´pleziercentrum´ in je hersenen wordt gestimuleerd als je een nieuwe aankoop heb gedaan en dit plezier is zelfs nog groter als het om een koopje gaat. Met de Action, Primark en Ali Express kun je dus je lol op! Maar deze kooplust maakt meer kapot dan je lief is. De aarde wordt niet beter van het grondstofverbruik voor de productie en transport van deze spullen, die dan ook nog eens vrij snel weer als afval eindigen. En om nou te zeggen dat je er zelf beter van wordt? Alles wat je bezit moet tenslotte opgeruimd, gezocht, schoongemaakt en meeverhuisd worden. En een paar euro kun je prima missen. Maar als je je al je koopjes bij elkaar optelt, is dit misschien toch wel een significant gedeelte van je salaris. Omdat ik me niet meer wil laten verleiden, heb ik wat tips verzameld om deze koopjesdrang te kop in te drukken:

 • Wees tevreden met wat je hebt

Al je huidige bezittingen heb je aangeschaft omdat je ze mooi of handig vind. En waarschijnlijk heb je al meer kledingstukken dan dagen in het jaar. Waarom zou je dan meer willen? Waardeer je spullen alsof je ze gisteren hebt gekocht.

 • Kies bewust

Denk niet alleen aan jezelf als je op het punt staat iets te kopen. Is dit product niet milieubelastend? Zijn er geen onschuldige konijntjes voor misbruikt? Kinderhandjes voor aan het werk geweest? Grote kans dat die euro- knaller niet door deze bewuste overweging komt en je het dus kan laten liggen.

 • Denk voor jezelf

Bedenk wat je zelf graag wil zonder rekening te houden met veranderende trends en koopjes. Ben jij het echt die dit wil hebben? Of is het je modebewuste ego die er graag zo uit ziet als dat ene model? Had je zelf bedacht dat je dit item wilde of komt het door de aanbieding dat je ineens het gevoel hebt niet zonder te kunnen?

 • Schrijf het op

Maak een boodschappenlijstje van wat je nodig hebt en ga hier mee naar de winkel. Laat je niet verleiden door alle andere dingen die in de winkel liggen. Als je het nodig had, zou het wel op je lijstje staan.

2 Comments

 1. Tante schreef:

  Top pleidooi om het aankopen van onnodige, vaak heel lelijke rotzooi te verminderen.
  Goed zo

 2. Monique schreef:

  Goeie tips idd .maak een lijstje voor de winkel en neem idd niet meer mee dan er op staat.kleding die netjes is kun je lang mee doen en het gaat om de binnenkant en niet om de buitenkant.
  Action is heel verleidelijk maar ga ik alleen naar toe als er iets echt van merk goedkoper is als in de supermarkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *